Творчество Жизнен път Ботевата чета Галерия Библиография Конкурс за химн
 
Начало

Карта на сайта

Принт

Отчет за дейността на Общонародна фондация "Христо Ботйов" за 2018 г.

16 юли 2019

 Проявите на Общонародна фондация „Христо Ботйов“ през 2018 година бяха посветени на 170 –тата годишнината от рождението на великия поет и революционер Христо Ботйов. На 6-ти януари се проведоха тържества в Калофер,  Враца и редица селища в България по повод юбилея.  В София по традиция тържеството бе организирано от Столична община, Министерството на отбраната и Фондация „Христо Ботйов“.

 1.      18.01. В Народното събрание се учреди Национален комитет за годишнината под патронажа на Председателя на НС, г-жа Цвета Караянчева. В комитета влязоха политици, министри, кметове, общественици, деятели на културата и науката. Бе приета Национална програма за цялата страна.
 2.      09/10.02. В Силистра по повод 140 години от Освобождението на града и Ботевата годишнина гостува председателят на фондацията Боян Ботйов. На среща с кмета на Силистра бе обсъдена идеята за изграждане на Ботев паметник в града. Председателят на фондацията произнесе слово на тържеството по повод Освобождението на Силистра.
 3.      30.03. В Хасково бе проведена научна конференция, с участието на акад. К. Косев. проф. Хр. Матанов, Б. Ботйов, историци, общественици.  
 4.      24/25.04. В Русе-се проведе международна научна конференция, с участието на председателя на фондацията, който изнесе доклад за авторството на символ верою.
 5.      22.05. В Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева и Боян Ботйов откриха изложба с творби, посветени на  Ботевата годишнина. Картините бяха предоставени от фонда на РИМ Враца.
 6.      27.05. В Козлодуй, на кораба „Радецки“ бе представена изложба посветена на жизнения и творчески път на Христо Ботйов.
 7.      02.06. По традиция, Фондацията бе съорганизатор на тържествата в Скравена и София. В Скравена бе проведена научна конференция.
 8.      02.06. В Пазарджик се откриха 21-те Общински работнически игри за купа „Христо Ботев“, преминаващи под патронажа на кмета на Пазарджик и председателя на Фондацията.
 9.      27.09. В Калофер се проведе научна конференция по повод Ботевата годишнина с научен ръководител проф. Пламен Митев и с участието на доайена на ботевознанието проф. Николай Жечев, зам. Председател на Фондацията и представители от различни университети и музеи в страната.
 10.                          03.10. В Пловдив бе подписан Меморандум за сътрудничество между Фондацията и ФК. „Ботев“. На среща с млади футболисти, председателя на Фондацията им подари издания, посветени на Христо Ботйов.
 11.                          30.10. Пловдив- участие на председателя на фондацията в 9-тото издание на проект „Народните будители и аз“ под патронажа на президента Румен Радев.
 12.                          31.10. Бургас- по повод деня на Народните будители, Фондацията връчи ежегодната национална награда „Даскал Ботьо Петков“ на преподавателя по БЕЛ в СУ. „Св. св. Кирил и Методий“ Добрина Топалова.
 13.                          29.11 Варна– Фондацията бе съорганизатор в провеждането на ученическа конференция за 170-тата годишнината от рождението на Христо Ботйов с участието на проф. Димитър Веселинов и проф. Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски“. Участваха ученици от различни градове на страната, а Фондацията връчи на победителите в отделните възрастови групи плакети и книги.
 14.                          Реализирани издания - Личното тефтерче на Христо Ботйов, със финансовата подкрепа на Министерство на културата, Автентичните стихове на поета, Фототипно издание „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова“.